Ciorba de burta face parte din lantul preparatelor specific romanesti.Trebuie sa se stie ca ciorba de burta este un remediu bun impotriva mahmurelii, dupa o noapte de "bauta".
Dupa servirea ciorbei se poate bea o palinca masurata cat un degetar.Aacum 30 de ani era raspandita decat in Dobrogea.In fiecare zona a tarii se gateste in mod diferit, de aceea nu este obligatoriu ca aceasta reteta sa fie respectata intocmai.Fiecare, o poate face acasa, dupa bunul plac.
E un pic de munca la ciorba asta, dar cand iti doresti sa mananaci ceva bun,merita tot efortul depus.
INGREDIENTE:
Burta de vita pre-fiarta sau semi-preparata- 700g-1kg
Telina- jumatatate de bucata
Morcovi-trei bucati-doua bucati mari pentru fiert
-o bucata pentru "fata"
Ceapa-doua bucati
Oua-doua bucati
Smantana-150 de grame
Otet
Zeama de lamaie
Usturoi-o capatana
Ulei-foarte putin
Sare
PREPARARE:
Burta se spala si se opareste in doua ape cu otet(in cazul in care nu este pre-fiarta),dupa care se pune la fiert intr`un recipient mare, cu aproximativ 4 l de apa curata.
Se ia spuma pana cand dispare total,dupa care se adauga legumele curatate,se adauga o lingurita de sare si se lasa ciorba la fiert la foc mediu.Cu cat ciorba contine mai multe legume,cu atat ciorba iese mai gustoasa.In cazul in care puneti si carne de vita, va recomand sa nu puneti legumele o data cu carnea la fiert, deoarece isi vor pierde calitatile nutritive pana cand aceasta va fierbe.Inainte de a lua ciorba de pe aragaz se verifica daca burta este fiarta .
Dupa ce fierbe totul, se strecoara zarzavatul si burta.Burta se taie in fasii subtiri si relativ mici, iar zeama este lasata sa se racoreasca un pic,dar nu sa se racoreasca total.
Separat se bat doua oua cu un pic de zeama de lamaie si cu smantana si se adauga cate un polonic de zeama.
Dupa fiecare polonic adaugat, se amesteca bine pentru ca zeama sa se incorporeze.Se procedeaza asa pana cand jumatate de zeama este incorporata.Totul se rastoarna peste zeama ramasa si se amesteca pana cand se omogenizeaza,dupa care se adauga burta.In final se caleste morcovul crud razuit mic, dupa care se se strecoara deasupra vasului cu ciorba si se adauga uleiul ramas.Aspectul acestei ciorbe,este dat de uleiul rezultat prin calirea morcovului razuit.La final,gospodina gusta din ciorba si mai adauga sare daca este necesar.Poate adauga si putin otet, deoarece daca pui otet doar in farfurie o sa simti cxa te arde pe piept.Se poate presara si putin patrunjel tocat marunt deasupra.
Cand se serveste, nu trebuie sa lipseasca mujdeiul de usturoi,ardeiul iute,smantana,precum si feliile de lamaie.
Pofta buna!