sâmbătă

Paste fericit!

Pastele este considerata cea mai importanta sarbatoare crestina a anului,care semnifica Invierea lui Iisus Hristos.
 Aceasta sarbatoare este asociata cu sosirea primaverii,moment in care natura reinvie.
Crucea este simbolul iubirii lui Dumnezeu pentru oameni precum si cel al jertfei lui Iisus pentru salvarea omenirii si este declarata simbol al crestinitatii.
 Oualele de Pasti au devenit simbolul Invierii Domnului atunci cand Iisus a fost rastignit,Maica Domnului venind sa`l vada,a pus cosul  cu oua langa cruce,care au fost inrosite de sangele care curgea din ranile lui Iisus.
Domnul a vazut ca oualele s`au inrosit si le`a spus celor de fata:"De acum inainte sa faceti si voi oua rosii si impestritate intru aducere aminte de rastignire a mea,dupa cum am facut si eu astazi"
Oualele de Pasti sunt purtatoare de puteri miraculoase,ele,vindeca boli si protejeaza animalele din gospodarie.
In prima zi de Pasti exista obiceiul de a se purta haine noi in semn de respect pentru aceasta sarbatoare,semnificand primenirea trupului si a sufletului,o data cu venirea primaverii.
Spalarea in dimineata Invierii
In dimineata Invierii se pune intr`un lighean un ou rosu,si o moneda de argint,peste care se toarna apa curata,dupa care credinciosii se spala pe fata,facandu`si semnul crucii cu oul rosu.
Oul rosu este pus pentru ca omul sa fie rosu in obraji precum culoarea acestuia,iar taria omului este simbolizata de moneda.
Masa de Pasti
Membrii familiei intorsi de la Biserica se aseaza la masa si servesc din bucatele traditionale.In cadrul acestei sarbatori cel mai important moment este ciocnirea oualelor.
Bucuria vine din lucruri marunte,linistea vine din suflet,lumina vine din inima fiecaruia.Va urez un Paste fericit!

4 comentarii: